Boligejerne hæver egenkapital - Lunde, Jens (Økonomi & Politik, 2026)
Ejerboligens finansiering indgår i boligejerfamiliernes finansielle planlægning. Artiklen omhandler særligt boligejernes hævning af egenkapital, især ved gældstiftelse. Restriktioner på optagelse af realkreditlån er for længst ophævet, og boligejerne har fri adgang til at hæve egenkapital. Data for UK tyder på, at hævningen følger boligprissvingningerne. For danske boligejere anvendes udviklingen i gældsbelastningen som indikator. Et opdateret, delvist nyt skattestatistisk datasæt viser, at mens de yngre boligejeres gældsbelastning fulgte stigningen i boligformuen, steg de ældre boligejeres gæld mere end både deres indkomst og deres boligformue — særligt for de ældre med relativt mest gæld, som dog stadig er af behersket størrelse.