Ledighed og ejerboligpriser - Poul Jørgensen, Karsten (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen omhandler sammenhængen mellem ejerboligpriserne og ledigheden i dansk økonomi. Data fra 1977-2010 viser, at udviklingen i de reale ejerboligpriser i høj grad kan forklares ud fra udviklingen i ledigheden, som påvirker både boligefterspørgslen og -udbuddet. Korrelationskoefficienten er -0,844 for perioden, og en simpel statistisk model med kun ledighed og rente efter skat forklarer godt 82 pct. af variationen i de reale ejerboligpriser (indkomst og byggeomkostninger må udelades pga. multikollinearitet). En stigning i ledigheden på 10.000 personer giver ca. 3,4 pct. prisfald, og en rentestigning på 1 procentpoint ca. 7,2 pct. prisfald. Artiklen diskuterer kort, om den reale prisstigningstakt på lang sigt overhovedet kan forventes positiv.