Er det kun i Danmark, at overenskomsterne bidrager til flexicurity? - Lyhne Ibsen, Christian; Mailand, Mikkel (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen sammenligner kollektive forhandlinger og overenskomsters betydning for udvikling af flexicurity inden for den grafiske industri og elektrikerfaget i Storbritannien, Danmark og Spanien. Studiet finder, at overenskomster særligt i Danmark, men også i Storbritannien, bidrager til flexicurity, mens de spanske aftaler gør det i mindre grad. Rammeoverenskomster på løn og arbejdstid kombinerer fleksibilitet med sikkerhed i form af minimumsrettigheder, og bestemmelser om barsel/forældreorlov og efteruddannelse kan øge indkomst-, kombinations- og beskæftigelsessikkerhed. De danske rettigheder overgår de øvrige lande – særligt på barsels- og efteruddannelsesområdet og særligt i forhold til Spanien.