Transportadfærd og transportpolitik – en gensidig afhængighed - Freudendal-Pedersen, Malene (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen belyser via forskellige sociologiske indgangsvinkler, hvordan hverdagslivets transportadfærd kan analyseres, primært med udgangspunkt i dansk transportforskning. De dominerende tilgange (idealtyper, livsstilskategorier og bosætningsmønstre) suppleres med begreberne selvbiografiske livsfortællinger, strukturelle fortællinger og »sprækker«, som forankrer transportadfærd i et institutionelt niveau. Der argumenteres for, at transport bedre forstås som mobilitet, og at ændringer af transportadfærd forudsætter både individuelt ansvar og kollektive, planlægningsmæssige og politiske prioriteringer.