Den partipolitiske udvikling 2001 til 2011 - Bille, Lars (Økonomi & Politik, 2026)
Folketingsvalget i 2001 skabte en ny og uvant parlamentarisk situation, som vælgerne fastholdt i 2005 og 2007. Artiklen sporer i narrativ form, hvilke effekter dette havde på partierne og på deres indbyrdes samarbejds- og modsætningsforhold. DF transformeredes til et i klassisk forstand ansvarligt parti ved at stemme for samtlige finanslove mod hver gang at få gennemført stramninger af udlændingepolitikken. VK holdt sammen trods momentvis intern utilfredshed. Utilfredsheden med blokpolitikken førte til dannelsen af Ny Alliance, som senere blev til Liberal Alliance. Samtlige partier på nær DF skiftede formand, og S måtte igennem to formandsskift, inden det kunne indlede et hidtil uset tæt samarbejde med SF.