Afvikling eller udvikling? EU, gældskrise og europæiske velfærdsreformer - Kvist, Jon (Økonomi & Politik, 2026)
Historisk var udviklingen af velfærdsstaten overvejende et nationalt projekt, og EU havde ikke meget at gøre med velfærdspolitik. Den igangværende krise har ændret begge dele. Frygt for uønskede reformkrav fra internationale låneagenturer, høje suveræne risikopræmier, statsbankerot og landespecifikke anbefalinger fra EU sætter nu velfærdsreformer på dagsordenen på måder, der var utænkelige få år tidligere. Regeringerne engagerer sig langt stærkere i EU-koordinering af finanspolitik — senest med six-pack’en fra november 2011 og Finanspagten fra december 2011, der indeholder en budgetregel om overskud eller balance på det offentlige budget.