Migration som en udfordring for de nordiske velfærdsstater - Skevik Grødem, Anne (Økonomi & Politik, 2026)
Migration skaber både muligheder og udfordringer for veletablerede velfærdsstater. Mange europæiske velfærdsstater står over for mangel på arbejdskraft, og udefrakommende arbejdskraft kan være et kærkomment bidrag til en svindende arbejdsstyrke — forudsat at immigranterne kan udfylde åbningerne på de nationale arbejdsmarkeder. Hvis de ikke tilpasser sig, risikerer de at blive langvarige ydelsesmodtagere og dermed en byrde snarere end et aktiv. En sådan udvikling kan underminere både velfærdsstatens finansielle bæredygtighed og dens ”normative stabilitet”, hvis den indfødte befolkning bliver uvillig til at betale stigende skatter til folk, der opleves som stadig mere forskellige fra dem selv.