Migration og den nordiske velfærdsmodel - M. Andersen, Torben (Økonomi & Politik, 2026)
Det finansielle grundlag for den nordiske velfærdsmodel afhænger i høj grad af en høj beskæftigelsesfrekvens. Samtidig er de nordiske arbejdsmarkeder kendetegnet ved høje mindstelønninger og dermed kvalifikationskrav. Disse karakteristika skaber særlige problemer for immigranter med beskedne kvalifikationer og/eller andre normer og præferencer knyttet til arbejdsmarkedsdeltagelse. Forholdene diskuteres med særligt fokus på mulighederne for at opretholde et højt beskæftigelsesniveau via aktiveringspolitikken, og på implikationerne af værnsregler, hvor sociale rettigheder knyttes til opholdstid eller forudgående beskæftigelse.