Skolen, økonomien og uddannelsespolitikken i Danmark - Egelund, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Den danske folkeskole koster årligt 51,5 mia. kroner (2010-priser), og mange vil mene, at pengene er godt givet ud, og at der er et helt ligefremt forhold mellem udgiften pr. elev og kvaliteten af skolens undervisning. Spørgsmålet er imidlertid, om det forholder sig sådan – og om uddannelsespolitikken i Danmark har været præget af manglende viden om eller interesse for kvantitativ uddannelsesøkonomisk forskning og derfor først og fremmest har været båret af hensynet til behagelige arbejdsvilkår for personalet? Artiklen gennemgår uddannelsesøkonomisk forskning i sammenhængen mellem udgifter og udbytte og de enkelte »cost drivers« (time on task, smågruppeundervisning, lærerassistenter, klassekvotient, tolærerordning m.m.) og diskuterer, hvad man bør satse på.