Byhierarkiet under forandring — metropolisering eller forandring? - Søgaard, Villy (Økonomi & Politik, 2026)
Såvel den Nye Økonomiske Geografi som de senere års udkantsdebat har tegnet et entydigt, men empirisk ukorrekt, billede af en metropolisering. Artiklen her belyser med udgangspunkt i data for perioden 2000-2008 de langsigtede drivkræfter bag udviklingen i det danske byhierarki. Tallene bekræfter, at forskydninger i branchesammensætningen generelt har været til storbyernes fordel, men inden for de enkelte brancher overtrumfes dette af en forskydning mod de mellemstore byer, som synes at være udviklingens egentlige vindere, både mht. beskæftigelse og befolkning. En oplagt teoretisk forklaring er, at faldende transport- og kommunikationsomkostninger netop har reduceret de agglomerationsfordele, som ellers kunne begrunde en metropolisering.