Kommunalpolitikeres syn på statslig styring, enkeltsager, embedsmænd og egen indflydelse i perioden 1995-2013 - Leth Olsen, Asmus (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen belyser udviklingstendenser i kommunalpolitikernes egen opfattelse af fire centrale kommunalpolitiske temaer: 1) den statslige styring, 2) hvorvidt enkeltsager fortrænger overordnede diskussioner, 3) forvaltningens bånd på det politiske lederskab og 4) kommunalpolitikernes vurdering af egen relativ indflydelse i kommunalbestyrelsen. Data udgøres af fire store spørgeskemaundersøgelser, som har anvendt samme spørgsmålsformulering til at afdække de fire temaer. Analysen viser både generelle udviklingstræk i perioden 1995 til 2013 og forskelle mellem fortsætter- og sammenlægningskommuner. Artiklen viser bl.a., at kommunalpolitikerne i dag i langt mindre omfang mener, at enkeltsager fortrænger overordnede diskussioner, end tilfældet var i 1995. Samtidig har synet på de ledende embedsmænd udviklet sig forskelligt i fortsætter- og sammenlægningskommuner. I hovedtræk har kommunalpolitikernes opfattelse dog været præget af stabilitet fra lige efter Strukturreformen og frem til 2013.