Hegemonikrise og kampen om den næste økonomiske verdensorden - Ougaard, Morten (Økonomi & Politik, 2026)
Den nuværende krise analyseres som en hegemonikrise i den globale magtblok med fokus på magtrelationerne mellem transnationale sociale kræfter. Der er lighedspunkter med 1970'ernes krise, der varede omkring et tiår, og en tilsvarende varighed er mulig i dag. Ud over den mere kortsigtede konflikt om stram versus ekspansiv politik går de centrale konfliktlinjer i den globale magtblok mellem den transnationale kapitals industrielle og finansielle fraktion, hvor sidstnævnte var hegemonisk i det neoliberale projekt op til krisen, mellem »grøn« og »sort« industriel kapital, og mellem de gamle og de opkommende økonomier, hvis øgede betydning er en vigtig del af den politiske krise. Resultatet kan blive et nyt hegemonisk projekt, hvor den transnationale kapitals grønne fraktion er hegemonisk, og de nye magters interesser og sociale hensyn i højere grad tilgodeses, men der er også andre muligheder, herunder at der sker en genetablering af finansfraktionens hegemoni.