En svensk diplomatimodel? - Bergquist, Mats (Økonomi & Politik, 2026)
Tabet af Finland i 1809 og foreningen med Norge i 1814 betød et paradigmeskifte i svensk udenrigspolitik. Fra afslutningen af 30-års-krigen og efter 200 års engagement i europæiske anliggender trak Sverige sig tilbage fra kontinentet og indledte en neutralitetspolitik, der i det store og hele varede helt til medlemskabet af den Europæiske Union i 1995. Under Vietnamkrigen var politikken langt mere aktiv og højlydt på den internationale scene. På samme tid begyndte Sverige at forøge sit udviklingssamarbejde med mange nye, uafhængige lande. Medlemskab af EU, og dermed også medlemskab af en politisk alliance, betød et nyt paradigmeskifte. Svensk diplomati er ved at have tilpasset sig til den nye situation, til kommunikationsrevolutionen og til de vedvarende budgetbegrænsninger; oven i købet uden at have givet kald på professionens respekt og status.