Mod en stille privatisering af den offentlige forvaltning? Om private aktørers rolle i EU-regulering af IKT - Kallestrup, Morten (Økonomi & Politik, 2026)
Harmoniserede standarder udgør i dag en uomgængelig del af EU-reguleringen af handel med varer. En forudsætning for standardernes status har været, at standarderne er blevet udviklet af et officielt anerkendt standardiseringsorgan (CEN, CENELEC, ETSI). Standardiseringsforordningen fra 2012 introducerede som noget nyt en mulighed for også at anvende privatudviklede IKT-standarder i EU-lovgivningen. Med henblik på at rådgive Europa-Kommissionen om IKT-standardisering blev den europæiske interessentplatform for IKT-standardisering etableret i 2011. Interessentplatformen udvælger de privatudviklede IKTstandarder, der godkendes som fælleseuropæiske standarder, således at de kan anvendes i EU-lovgivningen. Private aktører spiller en væsentlig rolle i den proces. I denne artikel analyseres de reformer af EU-lovgivningen i 2011 og 2012, som åbnede op for at anvende privatudviklede IKT-standarder i EU-reguleringen og for at private aktører spiller en central rolle i den formelle EU-godkendelse af standarderne.