Norge og omverdenen 1945-2010: Fra kulturpleje til omdømmeforvaltning: Review essay - Ivar Angell, Svein (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen giver et historisk perspektiv på Norges arbejde med at profilere sig over for omverdenen fra den første efterkrigstid og frem til omkring 2010. Der argumenteres for, at dette arbejde er præget af stor kontinuitet. I hele denne periode har Udenrigsministeriet været forvalter af Norges profilering, og der er også stor kontinuitet i den måde, hvorpå Norge bliver eksponeret for omverdenen. Det centrale element i dette er fremhævelsen af de politiske værdier, Norge repræsenterer, hvilket hænger sammen med Norges selvbillede som småstat. Fra omkring 2000 fik arbejdet med at profilere Norge meget større opmærksomhed og fik tilført flere ressourcer. Dette må ses i sammenhæng med et generelt større krav om staters synlighed i samtiden.