Politisk udnævnte embedsmænd, tillid og korruption. En empirisk undersøgelse af OECD-landene: En genudgivet klassiker og en ny om ret og retssociologi - Aaskoven, Lasse (Økonomi & Politik, 2026)
Spørgsmålet om i hvilket omfang embedsmænd skal være politisk udpegede dukker til tider op i den offentlige debat og diskuteres som regel i en demokratisk eller efficienssammenhæng. Men kan niveauet af politisk udnævnte embedsmænd også påvirke korruptionsniveauet i selv velhavende demokratier? Med udgangspunkt i en simpel formaliseret teoretisk model argumenterer denne artikel for, at lande med et højere niveau af politisk udnævnte embedsmænd vil opleve mere korruption. Dette argument bliver testet empirisk på 33 OECD-lande. Undersøgelsen viser statistisk og substantiel sammenhæng mellem niveau af politisk udnævnt embedsværk og korruption. Denne sammenhæng er robust over for kontrol af niveau af tillid i befolkningen, som ellers er anerkendt som en stærk prædiktor for korruption og kunne tænkes at påvirke embedsmandssystemer.