Skattepolitik og effektskøn - Kleis Frederiksen, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Vurdering af effekterne af ændret skatte- og afgiftspolitik forudsætter stillingtagen til specifikke analytiske spørgsmål, herunder incidensen af ændringen samt dens virkninger på borgernes adfærd. Artiklen diskuterer en række af disse spørgsmål og viser i et regneeksempel, hvordan forskellige forudsætninger kan påvirke de skønnede strukturvirkninger. Artiklen argumenterer for, at effektiv prioritering forudsætter inddragelse af skønnede adfærdsvirkninger, også selvom skønnene kan være forbundet med betydelig usikkerhed og modeller ikke kan indfange alle relevante effekter.