Med Sikkerhedspolitisk Aktivisme følger Juridisk Aktivisme - Schack, Marc (Økonomi & Politik, 2026)
Igennem de seneste godt 25 år har Danmark ført en såkaldt ’aktivistisk’ udenrigs- og sikkerhedspolitisk. Fortællingen om denne aktivisme udgør en fælles referenceramme for danske udenrigspolitiske aktører og observatører, og det er en fortælling som har formet den offentlige debat om Danmarks udenrigspolitiske ståsted. Hvad der dog i mindre grad har været italesat er den parallelle, juridiske aktivisme, som også er blevet ført i perioden – og som har muliggjort den politiske aktivisme. Der er her denne artikel sætter ind. Ved at analysere de mest centrale juridiske problemstillinger omkring brugen af væbnet magt, som Danmark har måttet håndtere i perioden, påpeger artiklen denne aktivistiske retlige tendens. Dermed søger artiklen også at introducere den retlige dimension til den bredere samtale om dansk udenrigspolitisk aktivisme.