Efter Taksøe – Dansk militær aktivisme som interessepolitik - Rahbek-Clemmensen, Jon (Økonomi & Politik, 2026)
En af War Studies-traditionens mange formål er at studere forudsætningerne for og processerne bag udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger for derved at styrke den offentlige debat om spørgsmål om krig og fred. Denne artikel illustrerer dette kritiske potentiale ved at analysere forudsætningerne for den danske militære aktivisme, med udgangspunkt i den måde interessebegrebet blev brugt i Peter Taksøem Jensens udredning af dansk udenrigspolitik. Analysen viser, at den militære aktivisme ikke uomtvisteligt er i Danmarks snævre sikkerhedspolitiske interesse, idet mange af fordelene og ulemperne ved den militære aktivisme hviler på skøn eller utilgængelig information. Danmarks officielle udenrigspolitiske interesser er derfor ikke bare et resultat af en kold magtkalkule eller et ønske om at holde Danmark sikker – de er snarere udformet på baggrund af særlige værdier og en særlig verdensopfattelse, der reflekterer en specifik politisk vision.