Temaredaktørernes forord - Rynning, Sten; Bjerre, Thomas Ærvold; Feldtmann, Birgit (Økonomi & Politik, 2026)
Baggrunden for dette temanummer kan fortælles på to måder: Den ene fortælling er, at ambassadør Peter Taksøe-Jensen i maj 2016 afleverede sin udredning »Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid« til regningen. Udgangspunktet for udredningen var en antagelse om, at »dansk diplomati og forsvar skal i de kommende år operere i en verden, der på mange måder befinder sig i en brydningstid«, og at der derfor er et behov for at genoverveje de danske udenrigspolitiske prioriteter. Formålet med Taksøe-Jensens rapport er dermed »at skabe grundlaget for en øget fokusering og prioritering af Danmarks internationale engagement og varetagelsen af Kongeriget Danmarks interesser, herunder de kommercielle«. Som Jon Rahbek-Clemmensen skriver i sit bidrag, så lægger Taksøe-Jensen op til ny strategisk og geografisk fokusering, som skal indebære, at Danmark »skal fokusere mere på vores nærområde og måske ikke forsøge at påvirke verden langt fra Danmark, hvor der ikke er en direkte betydning for danske interesser«. Taksøe-Jensen lægger altså op til en udenrigspolitisk ny-orientering og dermed også til et kursskifte i dansk sikkerhedspolitisk aktivisme.