Review-artikel: Har Macron genopfundet liberalismen? - Dichman, Anne-Sofie (Økonomi & Politik, 2026)
I en tid hvor højre- såvel som venstrepopulismens EU-modstand er en fremherskende tendens i Europa, er det vigtigt at forstå, hvilken alternativ drejning Frankrig er i gang med at tage med valget af Macron. Macrons projekt er endnu ganske uudforsket, og i en dansk kontekst er dr.scient.adm. og Ph.d. Jacob Dahl Rendtorffs analyse det nærmeste, der kommer en klassificering af Macron. Rendtdorffs konklusion er, at Macron transcenderer det politiske socialisme-liberalismespektrum ganske i overensstemmelse med Macrons egen opfattelse. Deraf betegnes Macron som republikansk institutionalist. Modsat lyder argumentet i denne artikel, at Macrons politiske projekt er liberalistisk, hvorfor det ikke transcenderer det ideologiske spektrum. Belægget herfor bygger på en ideologianalytisk tilgang, hvor Macrons kernebegreb identificeres som frihed. Uden frihedsbegrebet kan Macrons politiske projekt ikke forstås, og det nye ved Macrons projekt er en EU-progressivisme, der transformerer liberalismen og tilpasser ideologien nutidens behov for blandt andet EU-politiske løsninger.