Kommunale alliancers argumenter for ændring af det kommunale udligningssystem - Etzerodt, Søren Frank; Hansen, Morten Balle (Økonomi & Politik, 2026)
Debatten om det danske mellemkommunale udligningssystem har været intens i de senere år. Systemets raison d’être er at udligne en del af de økonomiske forskelle mellem de danske kommuner med henblik på at sikre, at kommunerne kan levere et nogenlunde ensartet serviceniveau. Regeringen har i flere år analyseret og forberedt ændringer af systemet og i februar 2018 udkom finansieringsudvalgets rapport. Med henblik på at påvirke processen organiserede hovedparten af de danske kommuner sig for nyligt i tre alliancer, med delvist modsatrettede forslag til ændring af systemet. I artiklen gives for det første en kort historisk redegørelse for systemets udvikling og litteraturen på området. For det andet beskrives policyprocessens forløb fra efteråret 2017 til efteråret 2018. For det tredje og mest udførligt foretages en sammenlignende analyse af de tre kommunale alliancers argumenter og synspunkter vedrørende ændringen af systemet.