Placeringen af offentlige institutioner - Andersen, Jørgen Goul; Etzerodt, Søren Frank (Økonomi & Politik, 2026)
Som sideeffekt af en række administrative reformer er der i de sidste 15 år sket en centralisering af en række offentlige institutioner og arbejdspladser. Men hvordan ser det ud over en længere periode og over en bredere front? Artiklen behandler daginstitutions- og uddannelsesområdet til og med ungdomsuddannelser siden 1970. Når det gælder folkeskoler og erhvervsuddannelser, har der været tilbagegang i yder- og landkommunerne, og HTX er mindre geografisk spredt, end man kunne forvente. Til gengæld er der en langsigtet udligning, når det gælder daginstitutioner, gymnasier og HHX. De statsligt finansierede arbejdspladser er blevet koncentreret til de større byer de sidste 10 år – også mere end befolkningstallet kan tilsige. Dette mønster er ekstra udtalt for kvinder. Skævhederne er ikke store, men trækker i retning af at svække periferien finansielt og gøre yderområder mindre attraktive for bosætning, fordi arbejdsmarkedet for kvinder indsnævres.