Lokal vækst og samskabelse i et internationalt perspektiv – Viborg Kommunes inter nationale arbejde 1945-2018 - Holmskov, Henrik; Lorentzen, Mette (Økonomi & Politik, 2026)
Viborg Kommunes omfattende internationale aktiviteter er udtryk for politiske prioriteter. Det internationale engagement er bredspektret, og det er forbundet med faldgruber men også store muligheder for kommunes erhvervsliv, uddannelses-, kultur og sportsinstitutioner. Lykkes det internationale arbejde er det ikke kun til gavn for Viborg Kommune men for hele Danmark. Med tilbageblik på mere end 70 års internationalt arbejde er det i dag muligt at pege på nogle væsentlige kriterier for succes. For det første skal det internationale arbejde forankres hos alle relevante aktører i Kommunen. Internationalisering er et samskabelsesprojekt baseret på gensidig tillid. For det andet bør kommunen via en fleksibel organisation sikre, at den internationale indsats er koordineret og langsigtet. Endelig skal der i den kommunale forvaltning såvel som på det politiske niveau herske en stærk pionerånd og en udpræget risikovillighed.