Falske nyheders magt: Hvorfor tror vi på dem, hvorfor spreder vi dem? - Petersen, Michael Bang (Økonomi & Politik, 2026)
Falske nyheder om politiske ledere, grupper og begivenheder har fået magt og sat deres aftryk på væsentlige politiske begivenheder som Brexit-afstemningen i Storbritannien og det amerikanske præsidentvalg i 2016. Ét væsentligt træk ved falske nyheders magt er, at vi selv skaber den ved at dele de falske nyheder på sociale medier. Hvis vi skal forstå falske nyheders magt, skal vi altså forstå, hvorfor folk er psykologisk motiverede til at sprede dem. I denne artikel argumenteres der for, at vi kan analysere falske nyheder som et bredere psykologisk fænomen, nemlig rygter. Artiklen introducerer til centrale perspektiver inden for den psykologiske og antropologiske forskning i rygter og argumenterer for, at falske nyheders magt hviler på psykologiske systemer til at mobilisere sin gruppe til konflikt mod andre grupper. Den indsigt har væsentlige konsekvenser for, hvordan vi skal komme falske nyheder til livs.