Magt og verdensorden - Sørensen, Georg (Økonomi & Politik, 2026)
Hvordan er magtfordelingen i verden, og hvad betyder det for den verdensorden, vi lever i? Er vi på vej mod mere konflikt eller snarere mere samarbejde? Hvad er konsekvenserne for Danmark? Vesten og især USA er klart førende, hvad angår materielle magtressourcer. Men der er ingen stor vilje til at tage ansvaret for at skabe en velfungerende orden. Bevæger vi os mod mere konflikt eller mere samarbejde? Det kunne tyde på mere konflikt, når vi lytter til megen af dagens retorik, men den langsigtede tendens siden afslutningen af den kolde krig har været mere samarbejde: stort set alle lande er ivrige deltagere i globaliseringen. Der er dog et klart konfliktpotentiale i forhold til de autokratiske stormagter, Kina og Rusland. Danmark har store muligheder for konstruktiv indflydelse i en verden, der vægter samarbejdet og de fælles løsninger, men det kræver også, at den hjemlige politiske opbakning er til stede.