Crowdfunding i Danmark: Fra niche til mainstream finansiering - Nielsen, Kristian Roed (Økonomi & Politik, 2026)
Crowdfunding repræsenterer en hastigt voksende finansieringskilde til en række både profit- og ikke-profitorienterede projekter, som ved hjælp af små bidrag fra et stort antal enkeltpersoner har ændret finansierings mulighederne for en række velgørende organisationer, iværksættere og kunstnere. På baggrund af data fra otte crowdfundingplatforme med en samlet finansiering på næsten 223 mio. kr. forsøger denne artikel at kortlægge crowdfunding i Danmark. Artiklen introducerer både fænomenet crowdfunding, nogle beskrivende karakteristika samt en analyse af, hvilke faktorer der forudsiger sandsynligheden for en succesfuld kampagne. Artiklen finder, at mens crowdfunding italesættes som en demokratiserende kraft, er gevinsthaverne langtfra normalt fordelt, men i stedet koncentreret i byerne – navnlig hovedstadsområdet. Omvendt synes crowdfunding at være demokratiserende i den forstand, at kvinder har signifikant større chance for at opnå succes sammenholdt med mænd. Disse resultater giver et indblik i det fremvoksende fænomen crowdfunding i en dansk kontekst samt i, hvilke personer og områder der drager fordel heraf.