Kulturdiplomati i forandring – Et genbesøg med instrumentaliseringsdebatten - Andersen, Johanne Guttman (Økonomi & Politik, 2026)
Instrumentalisering af kultur – når kunst og kultur bruges som et instrument til at opfylde formål på andre områder end kulturens eget – har længe præget det kulturpolitiske område. Også i kulturdiplomatiet har instrumentaliseringen sat sit aftryk. Med udgangspunkt i Danmark og dansk kulturdiplomati i USA undersøger jeg i denne artikel, hvordan et øget fokus på kommercialisering og markedsføring reflekteres i dansk international kulturpolitik, samt hvilke implikationer dette fokus har for dansk kulturdiplomati og for den konkrete kunst og kultur, der omsættes via diplomatiet. Hovedargumentet i artiklen er, at den eksisterende instrumentaliseringsdebat bygger på et anakronistisk skel mellem discipliner. Debatten har derfor haft en tendens til at anskue instrumentaliseringen i et snævert risikoperspektiv, hvor instrumentaliseringen ses som en trussel mod kulturens intrinsiske værdier eller kultur for kulturens egen skyld. Der er i dette lys brug for en bedre forståelse for instrumentaliseringens komplekse dynamikker, hvor også instrumentaliseringens positive bidrag på kunst- og kulturområdet tages i betragtning.