Temaredaktørens forord: Rusland som sikkerhedspolitisk udfordring - Hansen, Flemming Splidsboel (Økonomi & Politik, 2026)
Rusland er her, der og allevegne i den offentlige bevidsthed i Vesten i disse år. De vestlige medier, herunder også de danske, er meget opmærksomme på dels Ruslands indre udvikling, dels dets udenrigspolitik. I et studie af danske lederartikler om Rusland i 2010’erne konkluderede jeg, at der er sket et paradigmeskifte i opfattelsen af Rusland i Danmark (Hansen, 2018: 171). Skiftet har bevirket, at Rusland i stigende grad ses som en udfordring eller sågar en trussel. Det har været en glidende udvikling, og den har været næret af begivenheder som f.eks. Ruslands invasion og annektering af Krim i 2014, landets aktive rolle i krigen i Østukraine siden 2014 og krigen i Syrien siden 2015, foruden også dets indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.