Giver det mening? Mellemlederens definerende rolle i forandringer: Den danske offentlige forvaltning i forandring - Bøllingtoft, Anne; Holten, Ann-Louise (Økonomi & Politik, 2026)
Forandringslitteraturen peger på, at et væsentligt aspekt i en forandrings succes ikke alene er forandringens indhold (hvad består forandringen i), men i høj grad hvordan forandringen opfattes af de berørte individer (hvad betyder forandringen for mig/ organisationen). Det medfører, at mellemlederen bliver en central aktør i gennemførelsen af topledelsens initierede forandringer, idet mellemlederen oftest indtager to centrale roller i forandringsprocessen: den modtagende rolle (forandringsmodtager) og den eksekverende rolle (forandringsagent). Den empiriske case i denne artikel er indførelsen af målstyringstavler i SKAT i 2016, hvor 21 semistrukturerede interviews blev gennemført. Med inspiration i et sensemaking-perspektiv giver denne artikel et indblik i, hvordan mellemlederes modtagende rolle, dvs. opfattelse af topledelsens forandringstiltag, har betydning for deres eksekverende rolle, dvs. deres aktive bidrag til indførelsen af forandringen. Afslutningsvis belyses via empiriske illustrationer, hvorledes mellemledernes meningsskabelse influerer på deres implementering og meningsgivelse til medarbejderne.