Tjaldurs-diplomati: Færøernes internationale aktivisme som en idealtype i international politik - Jørs, Petra Mathilde (Økonomi & Politik, 2025)
Artiklen undersøger, hvordan Færøerne agerer i internationale relationer som aktør i egen ret. Færøerne udviser en udenrigspolitisk og diplomatisk adfærd, der går ud over konventionelle forventninger til små sårbare aktører i international politik. Eksisterende litteratur om substater er fragmenteret og tilbyder ikke en analyseramme, der kan indfange Færøerne som international aktør. Derfor stiller artiklen spørgsmålet: Hvordan kan Færøernes internationale aktivisme karakteriseres? For at besvare dette introduceres ”Tjaldurs-diplomati” som en idealtype, der indfanger den særegne færøske internationale aktivisme. Gennem fem empiriske cases illustreres, hvordan Færøerne manøvrerer i internationale relationer med pragmatisme, opportunisme, sårbarhed og selvstændighed. Artiklen bidrager til litteraturen om substater i det internationale system ved at udvikle ”Tjaldurs-diplomati” som en analytisk idealtype og positionerer Færøerne som en paradigmatisk case, der kan inspirere fremtidige studier af substater i international politik