De interne industripolitiske dynamikker bag EU’s omnibuspakker: Reaktion eller problemkonstruktion? - Vase Fallinge, Kaia (Økonomi & Politik, 2025)
Denne artikel undersøger, hvordan interne magtdynamikker i EU former unionens industripolitiske beslutninger. Litteraturen har hidtil forklaret EU’s bevægelse mod mere interventionistisk industripolitik med henvisning til eksternt pres fra stormagter og globale begivenheder. Artiklen udfordrer denne forklaringsramme ved at belyse, hvordan EU’s forenklingsdagsorden og den første omnibuspakke i højere grad er et udtryk for deregulering end interventionisme. Artiklen konkluderer, at fremtidig forskning i europæisk politisk økonomi i højere grad bør rette opmærksomheden mod interne dynamikker, herunder EU-Kommissionens, medlemsstaternes og erhvervsvirksomhedernes strategiske adfærd. Forklaringer, der udelukkende er baseret på eksterne faktorer, risikerer at overse de politiske processer, som udspiller sig bag en given policyforandring.