Hvis tid tæller? Lokaldemokratiets rolle i den grønne energiudvikling - Lex, Simon; Gulbrandsen, Kristin Smette; Salling, Caroline (Økonomi & Politik, 2025)
Mange planlagte energiomstillingsprojekter bliver aflyst på grund af lokal modstand. Forskere har i en årrække interesseret sig for, hvorfor det er, og hvordan man kan få borgere til at ‘acceptere’ eller ‘deltage’ i vedvarende energi i deres lokalområde. I denne artikel vender vi problemet på hovedet og viser, hvordan divergerende tidsligheder på tværs af interessemodsætninger og magtforhold er filtret ind i hinanden i den danske energiomstilling, der netop forandrer mange landskaber og lokalsamfund. Det er nemlig ikke bare møder, der skaber deltagelse, som får omstillingen til at lykkes, men forhandling på tværs af de tidsligheder, der gælder og tæller for dem, der nødvendigvis er og bliver involveret i energiprojekterne. Forhandlingerne på tværs af tidsligheder viser lokaldemokratiets uformelle som formelle unægtelige rolle i den del af den grønne omstilling, som nye, vedvarende energi-projekter kan realisere.