De danske byer som udenrigspolitiske aktører i Ukraine - Marcussen, Martin (Økonomi & Politik, 2015)
”Byer laver ikke udenrigspolitik”. Det har været den officielle sandhed om de danske byer og kommuners internationale samarbejde i mange år. Ofte har der været referereret til kommunalfuldmagten, som angiveligt skulle forhindre byer i at beskæftige sig med udenrigspolitiske anliggender. Men måske er tiden kommet til at genoverveje, hvilken rolle de danske byer spiller i dansk udenrigspolitik. De danske byers engagement i Ukraine synes at være et god illustration af, at danske byer er endog særdeles villige til at bidrage til den samlede danske udenrigspolitiske indsats. Casen illustrerer også, at både Folketinget og regeringen er meget interesserede i at engagere de danske byer i dansk udenrigspolitik. Endelig demonstreres, at kommunalfuldmagten er ganske dynamisk og i stadig større udstrækning åbner op for, at danske byer engagerer sig i og bidrager til dansk udenrigspolitik.