Danmark – landet med de store virksomheder - Iversen, Martin Jes (Økonomi & Politik, 2023)
I takt med globaliseringen efter 1990 er den danske erhvervsstruktur gradvist blevet præget af en lille skare, meget store virksomheder. Denne udvikling står i skærende kontrast til den traditionelle opfattelse af Danmark som et land præget af små og mellemstore virksomheder i modsætning til nabolandene Sverige og Tyskland. Med fokus på Novo Nordisk konkluderes det, at selv enkelte virksomheder har kritisk betydning for landets økonomi, blandt andet i forhold til skattebetaling, formueafkast og afledt beskæftigelse. Hvor hidtidige magtudredninger har haft fokus på de mere strukturelle forhold, så bør koncentrationstendenserne i dansk erhvervsliv føre til et supplerende fokus på de enkelte storkoncerners betydning for den danske økonomi samt følgende magtposition i det danske samfund. Det er værd at bemærke, at de største danske virksomheder repræsenterer flere forskellige sektorer inden for blandt andet transport, service samt medicinal- og fødevarebrancherne.