Teknologiens indflydelse på organisationsdesignet - B. Sørensen, Henrik (Økonomi & Politik, 2021)
Virksomhederne og den offentlige sektor vil i fremtiden blive langt mere teknologidrevet. I fremtiden vil teknologien medføre, at mange etablerede virksomheder forsvinder, mens helt nye virksomheder opstår. Virksomheder som Apple, Facebook og Microsoft, for blot at nævne nogle, er eksempler på virksomheder, der har forstået at udnytte den nye teknologi. Men teknologiens betydning vil også påvirke langt mindre virksomheder, der måske får en endnu bedre chance for at konkurrere med de store virksomheder. I den offentlige sektor vil mange opgaver også blive digitaliseret, samtidig med at man her vil skulle have en del mere samarbejde med andre aktører om at levere (endnu bedre) service til borgerne. Digitaliseringsstyrelsen er således et eksempel på en offentlig myndighed, der allerede har udrullet mange teknologidrevne projekter og som også i fremtiden vil udrulle endnu flere projekter. Teknologien vil få afgørende indflydelse på den måde, hvorpå virksomheder og den offentlige sektor designer deres strukturer (teknologisk imperativ). Både virksomhederne og den offentlige sektor kan derfor lige så godt begynde at tænke over og arbejde på at designe nogle organisationer, der bidrager med at håndtere den nye teknologi på en sådan måde, der gør dem i stand til at udnytte teknologierne i forhold til deres kunder og de borgere, de leverer service til. Denne artikel zoomer ind på, hvad ny teknologi er, og forklarer teknologien i relation til en privat virksomheds produktionsmæssige- og kundevendte aktiviteter, samt hvordan den nye teknologi kan bruges administrativt i den offentlige sektor. Dernæst udledes en række forhold, som viser, hvordan teknologien påvirker måden, hvorpå organisationer kommer til at fungere i fremtiden. Med udgangspunkt i disse teknologiske påvirkninger giver artiklen tre konkrete bud på fremtidens organisationsdesigns.