Danmarks status ved FN i New York - Jha, Milan K. (Økonomi & Politik, 2021)
Denne artikel analyserer Danmarks status relativt til de tre største nordiske konkurrenter ved FN i New York: Norge, Sverige og Finland. FN er siden 2001 blevet nedprioriteret af gentagne danske regeringer, og undersøgelsen forsøger vha. en statusteoretisk analyseramme at afdække, om disse ændringer har haft konsekvenser for Danmarks status internt i den nordiske kreds. Fra et dansk perspektiv er status særligt relevant i øjeblikket, da Danmark i 2024 planmæssigt skal vejes på FN’s mest markante statusvægt: Valget til FN’s Sikkerhedsråd. Analysen konkluderer, at Danmarks relative status siden 2001 overordnet er faldet på de to undersøgte felter – det udviklingspolitiske og militære område. Der er derfor brug for en ændret strategi og et fornyet fokus såfremt sandsynligheden for at blive valgt til Sikkerhedsrådet i tilfælde af kampvalg skal højnes.