I fordommens skygge: effekterne af højreorienteret populisme på demokratiet i EU: Kronik - Srivarathan, Abiththa; Madsen, Stefan Aagaard (Økonomi & Politik, 2020)
Ofte tolkes populismens fremgang som et demokratisk tilbageslag. Men sammenhængen mellem populisme og demokrati synes at være mere kompleks. Studiet viser, at vælgere efterspørger højreorienteret populisme lang tid før det lykkes disse populister at blive valgt ind i de nationale parlamenter. Det kan derfor hævdes, at det politiske systems responsivitet øges, når populister opnår et folkeligt mandat og stemmes ind. Det skyldes, at nogle vælgergrupper, der tidligere kan have følt sig hjemløse, nu føler sig repræsenteret via det populistiske mandat. Det er alt andet lige positivt for demokratiet. Samtidig er det også klart, at de folkevalgte højreorienterede populister bruger deres indflydelse i parlamentet på en måde, der medfører flere negative konsekvenser for demokratiet. Det kan man blandt se ved, at de uafhængige medier undertrykkes, oppositionen bliver sat ud af spil og magtens tredeling sammensmeltes.