”Hacking” – forbrydelse eller digitalt selvforsvar? - Lentz, Lene Wacher; Pedersen, Jens Myrup (Økonomi & Politik, 2020)
Vi kender først og fremmest ”hacking” som en forbrydelse. De større, opsigtsvækkende ”hacking”-angreb hører vi om i nyhederne. Dog bliver ”hacking”-metoden nu også italesat som en it-sikkerheds-kompetence. Således udbydes flere steder kurser i ”hacking”, og Forsvarets Efterretningstjeneste har oprettet et ”Hackerakademi” for at rekruttere talenter til statens tjeneste. Begrebet ”hacking” kan skabe forvirring, for alt er ikke tilladt for at optimere eller teste sikkerheden ved it-systemer. Denne artikel klarlægger, hvornår der straffes for ”hacking” efter straffeloven. Desuden undersøges, om en it-sikkerhedsaktør må bruge ”hacking” som et forsvar, når it-systemer bliver angrebet af en fjendtlig ”hacker”. I artiklen illustreres, at det kan være vanskeligt at forudsige, hvor grænserne for strafansvar går for den, der vil optimere sikkerheden ved sine systemer.