Småstater og cybervåben – nye muligheder og nye begrænsninger - Jensen, Mikkel Storm (Økonomi & Politik, 2020)
Denne artikel handler om, hvordan cybervåben giver småstater en række nye strategiske muligheder. Den forklarer først, hvorfor der ikke er megen hjælp at hente i den eksisterende forskningslitteratur. Artiklen gennemgår derefter en række generelle karakteristika for cybervåben ét ad gangen og beskrive hvad de betyder for småstater generelt og Danmark specifikt. Det konkluderes, at cybervåben delvist ændrer balancen mellem småstater og stormagter i småstaternes favør. Men der er grænser for de muligheder, våbnene åbner. Særligt for småstater, der som Danmark knytter deres sikkerhedspolitik snævert til medlemskab af en militær alliance som NATO. Cybervåben er vanskeligere at anvende i NATO end konventionelle våben både på det strategiske og operative niveau – og især hvis vi ikke er i krig. Det er derfor måske ikke overraskende, at det stadig ikke er helt klart, hvordan Danmark vil anvende disse våben – særligt i fredstid.