Sammenhængen mellem demokratiske værdier og normer belyst ved en fynsk undersøgelse - Pedersen, Johannes Thestrup (Økonomi & Politik, 2026)
I sin bog Who Governs? skriver den amerikanske politolog Robert A. Dahl: »… a common tendency of mankind, and not least of Americans, is to qualify universals in application while leaving them intact in rhetoric«.¹) Tidligere undersøgelser af demokratiske værdier (forstået her som opfattelser af det ønskværdige demokrati) og af deres anvendelse i konkrete situationer bekræfter Dahls generalisering. Studier foretaget af de amerikanske samfundsforskere Samuel Stouffer, James Prothro og Charles Grigg samt Herbert McClosky vidner om en betragtelig uoverensstemmelse mellem det amerikanske folks demokratiske værdier og normer (forstået her som anvendelsen af disse værdier i bestemte politiske situationer).²)