Håndværkets økonomiske historie 1879-1979 - Hastrup, Bjarne (Økonomi & Politik, 2026)
Håndværket, dvs. håndværk og mindre industri, har inden for de sidste 100 år gennemgået en udvikling i Danmark væsentligt forskellig fra nabolandene. I slutningen af 1970’erne gav dette sig til kende ved en stor beskæftigelse, en høj andel af bruttofaktorindkomsten og et betydeligt antal virksomheder med et væsentligt udviklingspotentiale. I det hele taget er store dele af dansk erhvervsliv præget af mange mindre virksomheder. Denne heldige udvikling hænger snævert sammen med særlige træk i Danmarks og erhvervets økonomiske historie i de sidste 100 år. Mange forventede, at åbningen af dansk økonomi i forhold til udlandet og sammenbruddet af det gamle laugssystem omkring midten af 1800-tallet ville fjerne eksistensgrundlaget for det traditionelle håndværk. Imidlertid viste det sig, at håndværk og småindustri voksede ganske kraftigt, især i perioder, hvor også den danske storindustri ekspanderede. Der var dog både i den første og i senere perioder tale om store strukturændringer, der stillede krav om, at stadig nye håndværksfag og småindustriområder måtte afløse fagområder i vanskeligheder eller krise. Udviklingen 1914-48, hvor Danmark i lange tider var afsondret fra det internationale marked, betegnede for håndværk og småindustri en glansperiode og var medvirkende til at skabe en ekspansion i fremstillingssektoren. Efter den 2. verdenskrig, hvor samhandelen med udlandet liberaliseres, fulgte håndværket parallelt industriens udvikling og fik altså en betydelig andel i den økonomiske vækst i velfærdssamfundet. Samtidig blev der især i 50’erne og i slutningen af 1970’erne ført en erhvervspolitik til gunst for mindre virksomheder. <div id="thread-bottom-container" class="sticky bottom-0 z-10 isolate group/thread-bottom-container w-full basis-auto has-data-has-thread-error:pt-2 has-data-has-thread-error:[box-shadow:var(–sharp-edge-bottom-shadow)] md:border-transparent md:pt-0 dark:border-white/20 md:dark:border-transparent print:hidden pointer-events-none [–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] Ejxyja_threadFooterContentFade flex flex-col"> <div id="thread-bottom" class="relative sm:group-data-[work-home-expanded]/thread:sticky sm:group-data-[work-home-expanded]/thread:top-[calc(var(–sticky-padding-top,0px)+var(–work-home-greeting-height,96px))] sm:group-data-[work-home-expanded]/thread:z-10"> <div class="text-base mx-auto [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 mb-(–thread-component-gap,24px) sm:group-data-[work-home-expanded]/thread:mb-0 pointer-events-auto"> <div class="bg-(–composer-surface-primary) grid cursor-text flex-col overflow-clip bg-clip-padding contain-inline-size motion-safe:transition-colors motion-safe:duration-200 motion-safe:ease-in-out group-not-data-expanded/composer:min-h-[52px] grid-cols-[minmax(0,1fr)] grid-rows-[max-content_0_auto] [grid-template-areas:’eyebrow’_’controls’_’body’] shadow-short-composer max-sm:not-dark:shadow-[0_0_0_1px_rgba(0,_0,_0,_0.04),0_2px_8px_0_rgba(0,_0,_0,_0.04),0px_4px_40px_8px_rgba(0,_0,_0,_0.025)]" data-composer-surface="true"> <div class="row-start-3 row-end-4 col-start-1 col-end-2 min-h-0 min-w-0 flex-1 px-2 py-[9px] group-not-data-expanded/composer:py-[5px] max-sm:group-not-data-expanded/composer:pb-2 grid grid-cols-[auto_1fr_auto] [grid-template-areas:’header_header_header’_’leading_primary_trailing’_’._footer_.’] group-data-expanded/composer:[grid-template-areas:’header_header_header’_’primary_primary_primary’_’leading_footer_trailing’] max-sm:[grid-template-areas:’header_header_header’_’primary_primary_primary’_’leading_footer_trailing’]" data-composer-body="" data-composer-grid=""> <div id="_r_7o_" class="fixed inset-s-[calc(anchor(center)+var(–oai-anchor-align-offset,0px))] inset-e-auto top-[calc(anchor(bottom)+var(–spacing))] bottom-auto h-fit -translate-x-1/2 [position-try-fallbacks:flip-block] flex flex-col overflow-visible bg-transparent z-50 [inset-inline:auto]! translate-none! [position-area:span-all]" role="tooltip" hidden=""> <button class="composer-btn h-9 min-h-9 w-9 min-w-9 can-hover:relative can-hover:after:absolute can-hover:after:-inset-x-1 can-hover:after:inset-y-0 can-hover:after:content-[’’]" type="button" aria-label="Start diktering" aria-describedby="_r_7o_">