Den offentlige sektor i 80’erne med udgangspunkt i 70’erne - Greve, Bent (Økonomi & Politik, 2026)
Den offentlige sektors indplacering i samfundets økonomi er blevet stadig mere omfattende. Men diskussionen om den offentlige sektors størrelse og årsagerne til væksten heri tager som hovedregel sit udgangspunkt i, hvilket formål udgifterne er anvendt til. Det forsøges derfor artiklen nærmere at give en begrundelse for, hvorfor den offentlige sektor er vokset gennem 70’erne og med udgangspunkt heri vurdere udviklingstræk for 80’erne. Det illustreres, at den offentlige sektors vækst i høj grad kan forklares ud fra den almindelige konjunktursituation og udviklingen heri. Endelig belyses samspillet mellem den offentlige og den private sektor, og det fastslås, at ingen af sektorerne kan eksistere uden den anden, hvorfor opsplitningen mellem privat og offentlig sektor kan være meningsløs. Det konkluderes, at der vil være fornuft i at udbygge den offentlige sektor i en periode med så mange arbejdsløse, idet den marginale merudgift vil være meget begrænset.