I klemme mellem stats styring, lokal legitimering og effektivitet - Villadsen, Søren (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-2" data-turn-id-container="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-2" data-testid="conversation-turn-16" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="71f2a849-2de1-4d69-98a5-c2dedd255ac5" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Kommunalpolitikken har igennem de senere år fået en stigende betydning. Dette skyldes bl. a. det voksende omfang af kommunernes aktivitet og nye former for kommunalpolitisk aktivitet, som er vokset frem parallelt med nye offentlige planlægnings- og styringsformer inden for fysisk planlægning, skoler, daginstitutioner m. v. Der tales i artiklen i den forbindelse om kommunalisering og politisering, som processer, der dels karakteriserer hverdagslivet, dels præger forholdet mellem stat og kommuner. Igennem illustrationer fra en stor interviewundersøgelse foretaget kort efter kommunevalget i ’78 vises det, at der er et betydeligt pres »nedefra« i forhold til kommunerne, som er i klemme mellem statslige styringskrav og voksende behov og forventninger fra husholdningernes side. Dette kan pege i retning af en begyndende legitimeringskrise for kommunestyret, især i de store bysamfund.