Politikerne og krisen - Svensson, Palle (Økonomi & Politik, 2026)
Folketingsvalget den 4. december 1973 ændrede fundamentalt det danske partisystem, og valgresultatet blev i vide kredse taget som udtryk for en krise for det politiske system her i landet. Den nyudnævnte statsminister Poul Hartling indledte sin tiltrædelseserklæring i Folketinget den 19. december med ordene: »Denne regering tiltræder på et tidspunkt, da Danmark befinder sig i en krise«. Han karakteriserede videre valgresultatet som »et jordskred i dansk politik« og som udtryk for, at vælgerne fældede dom ikke blot over de gamle partier, men også over »blokpolitikkens epoke«.