Det danske kollektivaftalesystem- udviklingslinien og de internationale forbilleder - Hasselbalch, Ole (Økonomi & Politik, 2026)
Danmark anses sædvanligvis som foregangsland på de kollektive arbejdsaftalers område. I denne forbindelse henvises bl.a. til, at arbejdsmarkedets organisationer allerede med Septemberforliget i 1899 anerkendte hinandens ret til at virke og dermed blev egnede aktører i et kollektivt forhandlings- og retssystem. Også på mindre iøjnefaldende områder var Danmark imidlertid foregangsland. F.eks. udgør det tillidsmandssystem, som vandt overenskomstmæssig anerkendelse i jernindustrien allerede i 1900 (og 1902), et af de tidligste eksempler overhovedet på et formaliseret samarbejdssystem på de enkelte arbejdspladser.