Errae humanum est - Hjorth-Andersen, Chr. (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-6a8d67b4-9b90-83eb-8a1b-d6ffed991407-10" data-turn-id-container="request-6a8d67b4-9b90-83eb-8a1b-d6ffed991407-10" data-testid="conversation-turn-32" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="1e899197-7046-4094-a333-7432e2d4ddeb" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Det er menneskeligt at fejle. Men dette aspekt af den menneskelige adfærd har traditionelt spillet en helt underordnet rolle i økonomisk teori. I den vanlige udgave er økonomisk teori fejlfri. Økonomer kunne måske nok tage fejl, hvad teorihistorien er fuld af eksempler på – men de af økonomerne beskrevne agenter gør det ikke. Dette er imidlertid blot en konsekvens af, at økonomisk teori har været formuleret ud fra en antagelse om, at agenterne har fuldkommen information, og i så tilfælde er der jo ingen grund til at tage fejl. Men agenterne har faktisk ikke fuldkommen information, hvad en del nyere økonomisk teori da også erkender, og dermed opstår fejlmulighederne. Det er hensigten med dette indlæg at påvise, at fejl og fejlmekanismer spiller en betydelig rolle på såvel det teoretiske som det praktiske plan.