Finansloven og statsregnskabet - Johansen, Olaf (Økonomi & Politik, 2026)
Efter enevældens afskaffelse stod man i 1849 over for i praksis at skulle gennemføre grundlovens bestemmelse om statens finansvæsen. Det første finanslovforslag (budgetforslag) omfattede finansåret 1850/51 og var udarbejdet af de enkelte ministerier og samlet af Finansministeriet. Indtægterne var inddelt efter deres art, medens udgifterne i hovedtræk var opført særskilt for hvert ministerium. Finanslovforslaget skelnede ikke mellem driftsudgifter og kapitaludgifter.