Universiteternes nedtur - Matthiessen, Lars (Økonomi & Politik, 2026)
Siden midten af 1970’erne er universiteterne (ligesom størstedelen af den øvrige offentlige sektor) lønmæssigt blevet agtersejlet af den private sektor. At den store lønmæssige nedtur for de ansatte på universiteterne har givet disse nogle privateøkonomiske problemer, er naturligvis uden større interesse set fra en samfundsmæssig synsvinkel. Det, der gør løntilbagegangen til et samfundsmæssigt problem af stor rækkevidde, er dens langsigtede effekter på forskerrekrutteringen til universiteterne og dermed i sidste instans på kvaliteten af universiteternes forskning og undervisning. Til billedet hører, at de konstaterede rekrutteringsproblemer har varieret stærkt fra fagområde til fagområde. Det afspejler uden tvivl, at behovet i den private sektor for akademisk arbejdskraft har været større på visse områder end på andre. Det har medført, at markedslønningerne er steget kraftigere på områder med knaphed end på andre områder.