Cliometrien og den 25. Nobelpris i økonomi - Kærgård, Niels; Henriksen, Ingrid (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-16" data-turn-id-container="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-16" data-testid="conversation-turn-34" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="81bd80cc-2eec-4e4d-8c43-6f7dafe360e2" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> I oktober 1993 blev Nobelprisen i økonomi uddelt for 25. gang. Den tilfaldt de kun i snævre kredse kendte økonomiske historikere Robert W. Fogel og Douglass C. North. Dette gav anledning til en lang række tvivlsomme kommentarer. Ugebrevet Mandag Morgen spørger, om »makroøkonomien har udspillet sin rolle« (Nr. 39, 8. november 1993). Henrik Perregaard finder, at Nobelprisen gik »til forkerte økonomer«, og at selv om tildelingerne ofte har givet anledning til diskussion, »så er det dog sjældent at se en så uretfærdig tildeling«, hvormed »komiteen afslører sin uvidenhed« (Perregaard 1993). I Jyllands-Posten finder Chr. Arzrouni og Steffen Andersen i prisuddelingen støtte for, at »initiativet skal overlades til de private«, og at Nyrup Rasmussen ikke har ret, når han taler om samvirke mellem det offentlige og den private sektor (Arzrouni & Andersen, 1993).